
Διατροφή και Υγεία
Οδηγός Αλλαγής Διατροφής

Οδηγός Αλλαγής Διατροφής
- Μάθετε περισσότερα για τις τέσσερις ομάδες λιπαρών οξέων
- Δείτε πού μπορείτε να βρείτε τις διάφορες ομάδες λιπαρών στη διατροφή σας
- Λάβετε προτάσεις σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των αποτελεσμάτων σας

Ομάδες λιπαρών με κύριες πηγές στη διατροφή σας
Κορεσμένα λιπαρά
|
Μονοακόρεστα λιπαρά (Ωμέγα-9)
|
Πολυακόρεστα φυτικά λιπαρά (Ωμέγα-6)
|
Πολυακόρεστα λιπαρά θαλάσσιας προέλευσης (Ωμέγα-3)
|
Κορεσμένα Λιπαρά (μη απαραίτητα)
Αν χρειάζεται να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών για να βελτιώσετε την «Τιμή Προστασίας» και την «Ρευστότητα Κυτταρικής Μεμβράνης», θα πρέπει να αποφύγετε τα προϊόντα που αναφέρονται στην ενότητα «Κορεσμένα Λιπαρά» στο Σχήμα 1, ή μπορείτε να καταναλώσετε τα ίδια προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Λάβετε υπόψη ότι η περίσσεια ζάχαρης στη διατροφή σας θα μετατραπεί και θα αποθηκευτεί ως κορεσμένα λιπαρά οξέα τόσο στις κυτταρικές μεμβράνες όσο και στους λιπώδεις ιστούς. Έτσι, η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και αμύλου θα μειώσει επίσης το επίπεδο των κορεσμένων λιπαρών στο σώμα σας.
Η αύξηση της κατανάλωσης καθαρού κρέατος σε συνδυασμό με την περιορισμένη πρόσληψη τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστάται εάν πρέπει να αυξηθεί η πρόσληψη κεκορεσμένου λίπους. Σε γενικές γραμμές, δεν συνιστούμε αυξημένη πρόσληψη οποιωνδήποτε άλλων ομάδων προϊόντων που αναφέρονται στην ενότητα «Κορεσμένα Λιπαρά».
Μονοακόρεστα Λιπαρά (μη απαραίτητα)
Εάν χρειάζεται να μειώσετε την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών για να βελτιώσετε την «Τιμή Προστασίας» σας και την «Ρευστότητα Κυτταρικής Μεμβράνης», αποφύγετε τα προϊόντα που αναφέρονται στην ενότητα «Μονοακόρεστα Λιπαρά» (Ωμέγα-9) στο Σχήμα 1.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά γενικά θεωρούνται πιο υγιεινά από τα κορεσμένα λιπαρά, αν και το σώμα είναι ικανό να παράγει και τις δύο ομάδες λιπαρών οξέων από άλλες «πρώτες ύλες» όπως πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Στην παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα χαμηλών θερμίδων, η διατροφική αναλογία μεταξύ των ομάδων των μονοακόρεστων και των κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι κοντά στο 2:1. Στα προϊόντα Zinzino Balance, η αναλογία μεταξύ των μονοακόρεστων και των κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι 2:1, όπως και στη μεσογειακή διατροφή.
Πολυακόρεστα Λιπαρά Φυτικής Προέλευσης (απαραίτητα)
Εάν χρειάζεται να μειώσετε την πρόσληψη πολυακόρεστων φυτικών λιπαρών για να βελτιώσετε την «Τιμή Προστασίας» και την «Αναλογία Ωμέγα-6:3», αποφύγετε τα προϊόντα που αναφέρονται στο Σχήμα 1 στο κεφάλαιο «Πολυακόρεστα Φυτικά Λιπαρά» (Ωμέγα-6), ή μπορείτε να καταναλώσετε τα ίδια προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
Προσπαθήστε να αποφύγετε τα προϊόντα που παρασκευάζονται με υψηλές ποσότητες φυτικών ελαίων Ωμέγα-6, όπως ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο και σογιέλαιο. Μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη Ωμέγα-6 απλά αλλάζοντας σε προϊόντα που παρασκευάζονται από φυτικές πηγές ελαίων χαμηλής περιεκτικότητας σε Ωμέγα-6, όπως το ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο. Εάν τα αποτελέσματά σας υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη σας πρέπει να αυξηθεί, τότε μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη των ίδιων προϊόντων.
Πολυακόρεστα Λιπαρά από Ψάρια (απαραίτητα)
Η σημερινή Δυτική διατροφή είναι γενικά ανεπαρκής σε Ωμέγα-3, σε σύγκριση με τη διατροφή εξέλιξης των ανθρώπων που βοήθησε στη δημιουργία των γενετικών προτύπων μας. Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να αυξήσουν τη διατροφική πρόσληψή τους σε πολυακόρεστα λιπαρά από ψάρια. Δεδομένου ότι το φυτικό Ωμέγα-3 (ALA) δεν μετατρέπεται επαρκώς σε EPA και DHA στο σώμα, οι μόνες διαθέσιμες πηγές τροφίμων για την αύξηση της πρόσληψης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από ψάρια είναι τα διάφορα λιπαρά είδη ψαριών, όπως αυτά που αναφέρονται στο «Πολυακόρεστα Λιπαρά από Ψάρια (Ωμέγα-3)» στο Σχήμα 1.
Η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών από ψάρια (Ωμέγα-3) βελτιώνει τους ακόλουθους δείκτες διατροφής:
- Τιμή Προστασίας
- Δείκτης Ωμέγα-3
- Αναλογία Ωμέγα-6:3
- Ρευστότητα Κυτταρικής Μεμβράνης
- Νοητική Δύναμη